2012-02-22 23:41:29• hírek • Kocsis Zoltán

Természetesen kikapott az Inter a Marseille-től

Nem ajándékozta meg a nézőket változatos meccsekkel a szerdai Bajnokok Ligája-est. Sőt, hosszú ideig úgy tűnt, a két mérkőzésen egyáltalán nem születik gól. Aztán a hajrában bekövetkezett az, ami a fociban a legvarázslatosabb: egyetlen megoldás, egyetlen találat minden mást feledtetett. Legalábbis a hazai, azaz a Marseille-i és a bázeli szurkolók számára.

A nap rangadóját Marseille-ben rendezték, ahol az Inter nem sok jóra számíthatott. Egyrészt, mert a olaszok eddig kétszer futottak össze az Olympique-el az európai kupákban és a franciák mindkétszer nyertek 1-0-ra. Másrészt, mert az Inter egyszerűen pocsék formában van: utolsó hat meccséből egy döntetlen mellett ötöt elveszített, utóbbi négyen még gólt sem szerzett.

A meccs sajnos alaposan elmaradt a rangadó jelzőtől. Az első félidőben az interes Diego Forlan ziccerén és a hazai Suoleymane Diawara lehetőségén kívül még Esteban Cambiasso blokkolt lövését jegyezhettük fel. A szünet után sem javult a helyzet, egyedül Dejan Sztankivocs helyzetét jegyezhettük fel: az Inter veteránja közelről lőtt Steve Mandanda kezébe.

Az Inter egyáltalán nem titkolta, hogy a döntetlenét utazott el Marseille-be és ez az utolsó pillanatban megbosszulta magát. Az utolsó percek André Ayew-ról szóltak: a fiatal ghánai előbb fejjel, majd egy távoli bombával veszélyeztetett. Julio Cesar ezeket még védeni tudta, a 93. percben azonban egy szögletet követően Ayew csak betalált - a végig pályán lévő Cristian Chivu maradt le róla.

Ayew fejese döntött fotó: om.net

A mérkőzés statisztikai érdekessége, hogy a vendégek 38 éves és 196 napos argentin ikonja, Javier Zanetti a harmadik legidősebb mezőnyjátékos lett, aki a BL egyenes kieséses szakaszában pályára lépett. Őt csak a városi rivális Milan két legendája, Paolo Maldini (39 év 252 nap) és Alessandro Costacurta (40 év 2 nap) előzi meg.

Az est másik meccsén a Bayern München toronymagas favoritként lépett pályára Bázelben, a hazaiak ennek ellenére nem ijedtek meg, a két csapat pedig egy fantasztikus első félidőt produkált. Az első tíz percben a svájciak kapusa, Yann Sommer kétszer is elképesztő bravúrral akadályozta meg Frank Riberyt a gólszerzésben. Majd a hazaiak percei következtek. Marco Streller pörgetését még könnyedén védte Manuel Neuer, Aleksandar Dragovic fejesét viszont csak a kapufára tudta tolni, Holger Badstuber pedig a gólvonalról vágta ki a labdát. Percekkel később már csak imádkozhatott Neuer, de Alex Frei a felső lécet lőtte telibe. A szünet előtt ismét Sommer volt a főszereplő, Mario Gomez elől mentett.

A második félidőben elmaradtak az elsőben tapasztalt viharok, de azért David Alaba és Philipp Lahm távolról, Gomez közelről tesztelte Sommert. Amikor aztán már úgy tűnt, hogy gól nélkül ér véget a találkozó, Jacques Zoua találta meg a bajor védők által teljesen üresen hagyott Valentin Stockert, a teljes őszt sérülés miatt kihagyó 21 éves játékos pedig megszerezte a győzelmet a Baselnek.

Sommer verhetetlen volt - nem csak kungfuban fotó: fcb.ch

Az est folyamán rendeztek még egy európai kupameccset: az Európa-ligában a Manchester City a Portót fogadta. Az angolok egy héttel korábban Portugáliában is nyerni tudtak és gyakorlatilag az első percben eldöntötték a továbbjutás kérdését, amikor Kun Agüero megszerezte a vezetést. A vendégek a hajráig még versenyben tudtak maradni, de előbb Edin Dzeko gólja, majd egy perccel később Rolando kiállítása végképp megpecsételte a sorsukat. A két David, Silva és Pizarro góljai már csak hab volt a hazai tortán.

Eredmények:
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők:
Olympique Marseille
- Inter 1-0
gól: André Ayew (93.)

Basel - Bayern München 1-0
gól: Stocker (86.)

Európa-liga, 16-os döntő, visszavágó (összesített eredmény):
Manchester City
- Porto 4-0 (6-1)
gólok: Agüero (1.), Dzeko (76.), Silva (84.), Pizarro (86.)
a vendégeknél Cristian Sapunaru a 63. percben lépett pályára

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: